Workshops


Sterrenland verbouwt biologische groenten, kruiden en fruit en wil ook graag bijdragen aan uw gezondheid. In de workshops van Sterrenland kunt u de kennis vergroten maar ook zelf ervaren hoe en wat u  voor uw gezondheid kan doen.

Er zijn kruidenworkshops, workshops over gezonde voeding en workshops voor bewustwording en natuurbeleving. De workshops worden op Sterrenland gedaan zodat u zo’n dag ook heerlijk kunt genieten van de tuin en de mooie omgeving.

Kruiden

Kruiden zijn onmisbaar in de gezonde biologische maaltijd, maar te vaak weten mensen niet goed hoe kruiden te gebruiken zijn. Op Sterrenland kunt u terecht voor workshops waarin u de nodige informatie krijgt en zelf kunt ervaren hoe ze smaken, en wat u met kruiden kunt doen en hoe ze werken. Door het jaar heen worden de volgende workshops gegeven door Janneke Donderwinkel (herboriste) met assistentie van Toos Rubbens. Op zaterdag van 10.00 tot 16.00. Het is ook mogelijk kruidenworkshops op aanvraag te doen. Bij het volgen van de totale “kruiden-cyclus “krijgt u flinke korting.

Voorjaarskruiden ( april)

In deze workshop leert u de belangrijkste voorjaarskruiden zoals brandnetel, zevenblad, paardebloemblad, vogelmuur, smalle weegbree, madeliefje en hopscheuten etc. kennen.

U leert alles over de medicinale werking en hoe ze te gebruiken zijn in de keuken. Tijdens de aangeboden voorjaarskruidenlunch kunt u zelf proeven hoe lekker ze zijn in de soep, salade, quiche etc. Ook leert u om van voorjaarskruiden pesto te maken.

Lavendeldag (juli) “Vive le lavande”

Iedereen kent lavendel wel van geurzakjes, zeepjes of eau de toilet. Maar in deze cursus leert u hoe lavendel op diverse manieren in de keuken te gebruiken is. Ook is lavendel een erg geschikt EHBO middel.

Zomerkruiden

We gebruiken rozemarijn, salie, peterselie, tijm, lavendel maar ook eetbare bloemen als goudsbloem, kaasjeskruid, teunisbloem en vrouwenmantel. Een mooie dag om de zomer te vieren!

Basilicumdag( aug)

Basilicum wordt niet voor niets koningskruid genoemd, het is veelzijdig en onmisbaar in de keuken. In deze workshop leert u hoe basilicum te gebruiken is en wat de medicinale werking is. We gaan bijzondere basilicum lekkernijen maken en u zult zeker nieuwe toepassingen leren.

Najaarskruiden ( september)

Als de hoogzomerse dagen voorbij zijn, lijkt de kruidenrijkdom ook af te nemen. Integendeel! Juist in het najaar zijn er een tal van kruiden om onze weerstand te versterken en de gezondheid te ondersteunen.

Kruidje in de hand (op aanvraag)

Deze workshop is speciaal voor kinderen ( ouders kunnen ook meedoen). De kinderen leren een aantal wilde- en tuinkruiden kennen die hen zeker zullen aanspreken zoals kamille, weegbree, duizendblad en dropplant. Zij gaan ook ontdekken wat je met deze kruiden kunt doen. We sluiten de workshop af met een heerlijke bloemenpannenkoe. Heel leuk als verjaardagsfeestje of gezinsuitje.

Kruiden en wellnessdag (op aanvraag)

In deze workshop leert u hoe kruiden uit eigen tuin op een gemakkelijke en eenvoudige manier te gebruiken zijn voor wellness (welbevinden). Geen crèmepjes of zeepjes nodig want met de verse kruiden kunt u nog meer een puur en weldadig effect bereiken. (Deze workshop is ook leuk voor mannen.)

Muntdag-Alles over munt (op aanvraag)

Voeding

Goede voeding is een belangrijke voorwaarde voor de gezondheid. Op Sterrenland worden regelmatig lezingen en workshops gegeven over gezonde voeding. Hoe met voeding het  immuunsysteem te versterken, ayurvedisch koken, voeding voor kinderen etc. Elk jaar worden er verschillende workshops aangeboden. Zie agenda

“Wat te doen met pompoen?”( oktober)

Op deze pompoendag leert u wat u met pompoen kunt doen. De vrucht, de zaden, de bladeren, de bloemen, alles is te gebruiken. Ook leert u de verschillende soorten pompoen kennen. We gaan zowel heerlijke hartige als zoete gerechten maken. Dat wordt genieten!

“Cacao van jou” (dec)

Cacao wordt wel de godenspijs genoemd en kent tal van bereidingsmogelijkheden hartige, pikante en zoete gerechten. Laat je verrassen door de mogelijkheden van cacao zoals chocolade met witlof of rode kool. Eeuwenoude recepten uit Mexico zullen je inspireren en je leert zelf bijzondere cacao creaties te maken.

Natuurbeleving

Vier-elementendag

Meestal in de maand mei, wordt er op Sterrenland voor kinderen van 7-12 jaar een vier-elementendag georganiseerd. De 4 elementen aarde, water, lucht en vuur komen op allerlei manieren in spel en creatief bezig zijn aan bod. De kinderen kunnen de elementen intens ervaren en met elkaar een bijzondere en gezellige dag beleven. De dag wordt gegeven van 10.00u-17.00u o.l.v. Carla van Beek. Kijk in de agenda voor de volgende 4- elementendag.

Labyrintdag

Sterrenland heeft in het gras een groot labyrint gemaaid. Een labyrint zoals die in de kerk van Chartres. Een labyrint lopen is als een soort inwijdingsweg, steeds andere facetten onder ogen zien, steeds in de ronde bewegingen mee stromen, steeds je doel blijven behouden ook al beweeg je een andere kant op…… en het geeft antwoord op je diepste vragen. Op deze dag bereiden we ons eerst voor door af te stemmen op je vraag. Later gaan we het labyrint lopen en ervaren wat voor nieuwe inzichten zich aandienen.

De dag wordt gegeven op zaterdag van 10.00-16.00u. o.l.v. Toos Rubbens Deze dag kan op ook aanvraag gedaan worden. Kijk in de agenda voor de volgende Labyrintdag.

Natuurlijk-Zijn

Stress en drukte loslaten en je openstellen voor een diepere verbinding met de natuur en daarmee ook  je  eigen natuur. In deze afstemming kun je ervaren wat de natuur jou te vertellen heeft en je kan ondersteunen om meer natuurlijk te zijn. We gebruiken spel, visualisaties, creativiteit en meditatie om in diepere lagen te komen en de juiste verbinding te krijgen. Het land, de groenten, de kruiden, de dieren, de natuurwezens, alles wat leeft op Sterrenland zullen onze gids zijn vandaag.

De dag wordt gegeven op een zaterdag van 10.00-16.00u o.l.v. Toos Rubbens. Zie agenda.